Huidig muzieklandschap – 100e verjaardag van Gottfried von Einem

Gottfried von Einem

Onder de componistenjubilea van het jaar 2018 – Rossini, Debussy, Bernstein... – is hij waarschijnlijk de minst bekende componist vandaag de dag; in de jaren 1950 en 1970 was hij echter een van de meest uitgevoerde levende componisten: Gottfried von Einem. In 1918 werd hij geboren in een familie van Oostenrijkse diplomaten en militairen. Zijn Concert voor orkest op. 4, in 1944 opgevoerd door de jonge Herbert von Karajan, wekte het wantrouwen van het nationaalsocialistische publiek op vanwege de jazz-ritmes. Op een website, aangevuld met talrijke geluidsvoorbeelden, kunt u meer te weten komen over zijn bewogen leven en zijn gevarieerde werk.

Zijn internationale doorbraak kwam met zijn opera Dantons Tod (Danton’s Tot), die in 1947 op het Salzburger Festival in première ging. De nieuwe productie van dit werk over revolutie en dictatuur in het Staatstheater am Gaertnerplatz in München is tot half november te zien. In de zomer herdacht het Salzburg Festival de componist die tijdens hun leven nauw met hen verbonden waren met de Kafka-opera Der Prozeß (Het proces).

In grote delen echter wacht zijn muziek – verdere opera’s, balletten, vier symfonieën, soloconcerten – nog steeds op herontdekking, altijd toegewijd aan een uitgebreide tonaliteit, ritmisch duidelijk profiel en meesterlijk geïnstrumenteerd. Voor oratoriumkoren zijn de cantates An die Nachgeborenen, Das Stundenlied naar Brecht, de Hymnus an Goethe of de Missa Claravallensis waardevolle alternatieven voor het huidige repertoire.

Zijn solo- en kamermuziek, waaronder vijf strijkkwartetten, en de talrijke liedcycli zijn ook toegankelijk voor ambitieuze amateur musici.

Grote koorwerken voor kleine orkestbezetting

Carus - Reduzierte Besetzungen

Het idee van het onaantastbare muzikale kunstwerk is een kind uit de late 19e eeuw. Eeuwenlang was de herbewerking van werken en hun aanpassing aan de omstandigheden van de betreffende uitvoering normaal.

Carus-Verlag volgt deze pragmatische benadering van meesterwerken en biedt een hele reeks bekende koorwerken aan met een gereduceerde orkestrale bezetting. Dit maakt niet alleen grote werken mogelijk voor kleinere koren - de nieuwe versies dompelen de bekende werken onder in een vaak verfrissend nieuw geluid.

De reikwijdte van de gedichten in het origineel varieert van een iets kleiner aantal blaasinstrumenten (Haydn: De Schepping) tot kamerorkestinstrumentatie (Brahms: Requiem en Schicksalslied, Dvořák: Stabat mater) tot werkelijk substantiële revisies: Terwijl Bruckners Te Deum met koperkwintet en orgel de kracht van de originele versie suggereert, biedt Dvořáks Mis in D-majeur met houtblazerskwintet een zeer kamermuziekgeluid. Het verste van het origineel is de fantasierijke bewerking van Verdis Requiem voor slechts vijf muzikanten: hoorn, contrabas, piano, marimba en percussie. De “Schicksalsschläge” van de basdrum, die zo kenmerkend zijn voor dit werk, mogen natuurlijk ook in deze versie niet ontbreken.

Minder of nauwelijks bekende werken zijn ook verkrijgbaar in arrangementen en kunnen hun weg vinden naar het repertoire: Rossinis Stabat mater, Gounods Requiem of Puccinis Messa di Gloria.

De pianouittreksels en koorpartituren kunnen in alle revisies gecombineerd worden, evenals met de strijkerpartijen van de originele versie.