Basisfilters
Instrumenten
Stijl
Trefwoord
Uitgave
Leren
Taal
Moeilijkheidsgraad

Josef Suk – Bladmuziek & partituren

Josef Suk (1874 - 1935) is één van de bekendste Tsjechische componisten uit het modernisme, samen met Vítězslav Novák (beide leerlingen van Antonín Dvořák). Terwijl Novák stilistisch meer naar het impressionisme neigde is Suk een van de meest lyrische componisten binnen de Tsjechische muziek. De levensgeschiedenis van deze in zichzelf gekeerde en gevoelige componist, die werkzaam was tijdens de overgang van de romantiek naar het modernisme, en bladmuziek voor zijn composities vind je hier.

Relatie met Antonín Dvořák

Van 1885 tot 1892 studeerde Josef Suk in eerste instantie viool aan het conservatorium van Praag, en later compositie bij Antonín Dvořák. Dvořák was voor Suk meer dan alleen een leraar; hij was ook zijn hele leven een goede vriend en mentor. In 1898 trouwde Suk met Dvořáks dochter Otylka. Hun geluk was echter geen lang leven beschoren: In 1904 stierf eerst Dvořák zelf en een jaar later ook zijn dochter Otylka. Deze gebeurtenissen hadden een grote invloed op de tweede helft van Suks oeuvre. De componist zette zijn verdriet en pijn op muziek in zijn treursymfonie Asrael.

České kvarteto

Met drie medestudenten van het conservatorium richtte Josef Suk het “České kvarteto” – “Tsjechische kwartet” (ook bekend als Boheemse strijkkwartet) op, dat muziekgeschiedenis zou schrijven. Suk speelde met dit succesvolle kwartet meer dan 4000 concerten over de hele wereld. De kwaliteit van het ensemble was van absolute wereldklasse en droeg in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van de uitvoeringskwaliteit van kamermuziek.

Leraar aan het conservatorium

Vanaf 1922 was Suk professor voor compositie aan het conservatorium van Praag. Hij zou er later ook directeur worden. Enkele van zijn voornaamste leerlingen waren onder andere de bekende Tsjechische componisten Jaroslav Ježek, Pavel Bořkovec und Bohuslav Martinů.

Werken van Josef Suk

Suks oeuvre is slechts beperkt (37 opusnummers), maar bevat enkele unieke kenmerken. Zijn werk vormt een verbinding tussen zijn persoonlijke kwaliteiten (menselijke warmte, gevoeligheid en zorgzaamheid), de muzikale traditie van de neo-romantiek van Dvořák en de lyrische melodieën van de componist.

Vooral zijn symfonische-, piano, koor- en kamermuziekwerken zijn zeer de moeite waard.

Ontdek hier de werken van Josef Suk:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven