Basisfilters
Instrumenten
Stijl
Trefwoord
Uitgave
Leren
Taal
Moeilijkheidsgraad

Orlando di Lasso – Bladmuziek

Orlando di Lasso (1532 - 1594) was een van de belangrijkste componisten van religieuze en wereldlijke muziek uit de renaissance. In tegenstelling tot G. P. da Palestrina, die zich nooit ver buiten zijn geboortestad Rome begaf, doorkruiste Orlando di Lasso heel Europa en werd zo een een echt multiculturele artiest.

Lees hier meer over zijn leven en zijn muziek en ontdek de bladmuziek voor zijn werken!

Leven van de componist

Orlando di Lasso (ookwel Orlandus Lassus) was één van de laatste grote renaissance-componisten van de Franco-Vlaamse school. In zijn werk vinden we invloeden uit allerlei culturen terug, die Lasso op zijn vele reizen (Nederland, Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland) had leren kennen. Na zijn studie was hij vanaf 1556 werkzaam bij de Münchner Hofkapelle, waar hij vanaf 1564 dirigent zou worden en die hij tot zijn dood trouw zou blijven. Geen wonder – de Münchner Hofkapelle was één van de top-ensembles van die tijd. Lasso had de beschikking over een indrukwekkend aantal musici: 56 zangers en 30 instrumentalisten. Orlando di Lasso leidde als docent enkele voorname componisten op, waaronder Johannes Eccard en Giovanni Gabrieli.

Werk van de componist

Het werk van Lasso is een stuk veelzijdiger dan dat van Palestrina. Binnen de religieuze muziek zijn de motetten, waarvan hij er circa 1200 componeerde zijn belangrijkste werken. Ze zijn relatief vrij gecomponeerd en hebben als motief, of cantus firmus meestal eenvoudige lied melodieën. Lasso componeerde daarnaast talrijke missen, toonzettingen van het magnificat, lamentationes en psalmen.

Ongeveer de helft van zijn oeuvre bestaat uit wereldlijke composities. Lasso componeerde overwegend madrigalen, villanellen, chansons en liederen, waarin hij zich niet alleen een meester toont van polyfone techniek, maar ook een humoristische kant laat zien en een veelheid aan klankkleuren laat horen (goede voorbeelden zijn de madrigalen “Mattona mia cara” en “Echo”). Gaandeweg komt er steeds meer een modern gevoel voor harmonie (majeur/mineur) naar voren in zijn werken, waardoor deze ook voor de hedendaagse luisteraar vertrouwd klinken.

Ontdek hier de werken van Orlando di Lasso:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven