Basisfilters
Instrumenten
Stijl
Trefwoord
Uitgave
Leren
Taal
Moeilijkheidsgraad

Koormuziek uit de renaissance – Bladmuziek

Ontdek hier de schoonheid van de koormuziek uit de renaissance met een brede selectie bladmuziek van zowel wereldlijke als religieuze koormuziek! Naast gedrukte uitgaven hebben we ook een uitgebreid aanbod renaissance koormuziek – bladmuziekdownloads in PDF.

Religieuze en wereldlijke muziek

De muziek van de renaissance ligt verankerd in twee basisgebieden. Religieuze muziek was enkel voor uitvoering in de kerk bedoeld en kent twee hoofdvormen: motetten en missen. De wereldlijke muziek toont de andere kant van de renaissancemens; zijn gevoelens, zorgen en behoeften en is een weerspiegeling van de renaissancemaatschappij. De belangrijkste vormen die we hier kunnen onderscheiden zijn madrigalen, chansons en het meerstemmige lied.

Renaissancekoor

Het begrip koor had tijdens de renaissance normaal gesproken betrekking op een kleine groep zangers, die we tegenwoordig als kamerkoor zouden aanduiden. Het met afstand grootste koor uit de renaissancetijd was het koor van de Hofkapelle in München, dat uit 56 zangers en 30 instrumentalisten bestond. Een koor van zulk formaat was in die tijd echter zeer uitzonderlijk. Koren van 8 tot 16 zangers waren de norm. Deze koren bestonden enkel uit mannenstemmen; het was voor vrouwen tot aan de 18e eeuw (en op sommige plaatsen zelfs tot in de 20e eeuw) verboden om in een kerkkoor te zingen. Sopraan- en altstemmen waren voor jongensstemmen geschreven. De meeste grote grote kerken beschikten over hun eigen scholen, die naast regulier onderwijs ook muziek- en zangles verzorgden, om zo een regelmatige aanvoer van geschoolde zangers voor het koor te kunnen waarborgen.

Verder naar:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven