Albert van der Hoeven (* 1963)

Pedaalstudies voor Orgel

A. van der Hoeven: Pedaalstudies voor Orgel, Org (0)
voor:
Orgel
Uitgave:
Bladmuziek
Artikelnr.:
1550884
Auteur / Componist:
Taal:
Nederlands
Omvang:
50 pagina’s
Uitgavejaar:
2020
Uitgever / Producent:
Productie nr.:
SCM0002

Beschrijving

Het pedaalspel is een essentieel onderdeel van het musiceren op een orgel. Ik herinner me nog goed, dat ik eraan mocht beginnen toen ik net dertien jaar oud was. Als gevolg daarvan ging ik op doordeweekse middagen na schooltijd in de kerk studeren. Dat was halverwege de jaren zestig, elektronische orgels met volledig pedaal waren toen nog niet gangbaar.

In die tijd leerde je als beginnend organist pedaal spelen uit het toen gangbare boek Duo's en Trio's van Hennie Schouten. Het studiemateriaal bevatte veel punt-hak voetzettingen, zoals toen nog gebruikelijk was. Latere generaties orgelstudenten leerden en leren nog steeds veel van de methode Wegwijzer van Jacques van Oortmerssen.

Dit boek is gebaseerd op historische voet- en vingerzettingen. Een prima leergang, met veel aandacht voor de ergonomische aspecten van het orgelspel met voeten en handen. Toch is er ook vandaag behoefte aan pedaalspel volgens het systeem dat ik gemakshalve maar even aanduid als de Dupré school.

Toen ik onlangs de orgelmethode van Albert van der Hoeven opnieuw inzag, viel mijn oog op de pedaaloefeningen. Het zijn goede oefeningen, ook voor gevorderde organisten. Daarom stelde ik Albert van der Hoeven voor om ze separaat uit te geven. Ik ben blij dat hij mijn suggestie in daden heeft omgezet. Van harte raad ik mijn collega`s aan deze oefeningen in hun lesprogramma op te nemen - en ze zelf te studeren! De afgelopen weken heb ik veel plezier beleefd aan het systematisch oefenen ervan.

30,60  €
Levertijd: 2–4 weken
op de verlanglijst
Onlangs bekeken
Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven