Jan Van der Roost (* 1956)

Es war einmal ... Once Upon a Time ...

Er was eens ... Singspiel for narrator, actors (ad lib.), children's choir and piano

Placeholder image
voor:
Children's Choir and Piano
Uitgave:
Partituur, losse partijen
Artikelnr.:
888343
Auteur / Componist:
Moeilijkheid:
makkelijkmedium
Taal:
Nederlands
Omvang:
36 pagina’s; 30,5 × 22,9 cm
Uitgavejaar:
2014
Uitgever / Producent:
Productie nr.:
DHP 1145561-050N
ISMN:
9790035228494

Beschrijving

In het jaar 2013 worden de gebroeders Grimm herdacht naar aanleiding van de sterfdatum - 150 jaar geleden - van Jacob. Samen met zijn broer Wilhelm verzamelde hij wereldberoemde sprookjes als Roodkapje, Doornroosje, Sneeuwwitje en Repelsteeltje, enstelde ze op schrift. De gebroeders waren allebei werkzaam als taalkundige: hun grote betekenis voor de Duitse taal in het algemeen wordt wereldwijd erkend. Het baanbrekende werk dat zij op taalkundig gebied verrichtten, omvat onder meer desamenstelling van een woordenboek. Jacob publiceerde bovendien een uitgave over de Duitse grammatica.
Vier sprookjes van Grimm staan centraal in dit ‘Singspiel’, dat is geschreven op initiatief van de Bläserphilharmonie Rhein-Main. De gebruikte nieuwe tekstversie is van de hand van de Finse schrijfster Anni Komppa. Het sprookje De gouden sleutelopent als het ware op symbolische wijze de drie overige verhalen - respectievelijk Roodkapje, Repelsteeltje en Doornroosje. Het ‘sleutelmotief’ wordt tot klinken gebracht via een verfijnde en ‘rinkelende’ instrumentatie. De originele verhaallijnenworden grotendeels gevolgd, maar het geheel is ingekort om de uitvoerbaarheid niet uit het oog te verliezen. Zang en gesproken tekst wisselen elkaar voortdurend af, en ook het orkest heeft een belangrijke rol, zodat het geheel gevarieerd is quainhoud én qua klankkleur. Ook puur muzikaal is er veel diversiteit in dit werk te beleven: van lieflijk tot angstaanjagend, van dromerig tot bombastisch en grotesk, van schilderend tot triomfantelijk... de fantasiewereld die in sprookjes wordtopgeroepen bevat inderdaad vele facetten.
Het werk ging in première op 29 september 2013 in het Duitse Hanau, in een uitvoering door solisten, een groot kinderkoor en de Bläserphilharmonie Rhein-Main, onder leiding van Jens Weismantel. Het is opgedragen aan Anni Komppa en JensWeismantel.
Deze compositie kan ook zuiver concertant uitgevoerd worden en biedt daarnaast mogelijkheden voor een (half )scenische aanpak.
De Nederlandstalige versie is van de hand van Fred Brouwers.

79,50  €
Levertijd: 1–2 weken (Nederland)
op de verlanglijst
Onlangs bekeken
Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.